Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Kostfibre i stedet for sukker

Der er efterhånden ingen, der er i tvivl om, at de fleste chokoladebarer er fyldt med sukker og tomme kalorier. Og vi ved godt, at de ikke indgår i en sund dagligdagskost. Men hvad så med de proteinbarer vi spiser efter lange svedige timer i det lokale fitnesscenter? Er de så meget bedre, eller bliver vi snydt af omstændighederne og reklamer?
Kostfibre i stedet for sukker

Der er efterhånden ingen, der er i tvivl om, at de fleste chokoladebarer er fyldt med sukker og tomme kalorier. Og vi ved godt, at de ikke indgår i en sund dagligdagskost. Men hvad så med de proteinbarer vi spiser efter lange svedige timer i det lokale fitnesscenter? Er de så meget bedre, eller bliver vi snydt af omstændighederne og reklamer? Ikke nødvendigvis, men man skal være opmærksom.Fibre.jpg

Billedet her giver et godt indblik i sukkerindholdet i en tilfældig proteinbar sammenlignet med en EASIS bar. Udover at EASIS Free Barer naturligvis er uden tilsat sukker, indeholder fx Crunch bar også hele 9 gram fibre pr. bar, hvilket svarer til over 25 %. Tilsvarende indeholder proteinbaren ved siden af cirka 0,4 gram pr. bar, hvilket svarer til 0,6 %.

proteinbar_uden_tilsat_sukker(1).jpg

Men hvad er fibre overhovedet, og hvorfor er de så gode?

Fibre, eller kostfibre, er faktisk et kulhydrat. Allerede her kan det give anledning til bekymring for mange - for hey, er kulhydrat ikke det vi skal holde os langt fra, hvis vi gerne vil være sunde? Her er svaret naturligvis nej. Faktisk bør hele 45-60 % af kosten udgøre kulhydrater ifølge de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen. Udfordringen er bare, at både sukker og kostfibre indgår i kategorien ”Kulhydrater”, men de har vidt forskellige påvirkninger på vores krop.

Og hvad var så det gode, ved de kostfibre?

Kostfibre giver maden struktur og stimulerer dermed til en øget tygning. Kostfibre er vandbindende, hvilket bidrager til, at maden får en større volumen og dermed et lavere kalorieindhold pr. gram. Din mad kommer altså til at fylde mere, og vi kan derfor tilføje endnu en positiv ting til listen: Nemlig en øget mæthedsfølelse ved at indtage mad med højt fiberindhold. Desuden bidrager kostfibre til en god fordøjelse, ved at maden kommer hurtigere gennem tarmen og modvirker forstoppelse. Det anbefales generelt, at man spiser 25-35g kostfibre om dagen. Gode kilder til kostfibre i den danske kost er fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, kolde kartofler (afkølet efter kogning), fuldkornspasta, grove grøntsager som gulerødder og broccoli, frugt, etc.

Fiberindhold i forskellige fødevarer

Grafer_Protein1(1).jpg

Ved at spise en varieret kost, får man let indtaget de anbefalede 25-35g kostfibre om dagen. Din dagskost kan eksempelvis indeholde:

Grafer_Protein1B.jpg

Så husk næste gang du ser Den Glade Smiley på din bar, ved du, at den, foruden at være uden tilsat sukker, også er fyldt med kostfibre.

Skrevet af Stephanie Agger, maj 2016.

EASIS_logo.jpg

Kostfibre og deres effekt på blodsukkeret

Kostfibre påvirker blodsukkeret. Så når vi hos EASIS bruger kostfibre, vil der stadig være en påvirkning af blodsukkeret, men ikke på samme måde som hvis et produkt indeholder sukker. Kostfibre påvirker blodsukkerniveauet på en mere positiv måde. Jo flere simple kulhydrater der indtages, desto hurtigere blodsukkerstigning. Raffineret sukker er en simpel kulhydrat til forskel fra kostfibre, som giver en langsommere blodsukkerstigning. Kostfibre, som vi bruger mange af i vores produkter, som fyld i stedet for sukker, optages ikke i tyndtarmen og går derfor ufordøjet videre til tyktarmen – og derfor påvirker de ikke blodsukkeret på samme måde som simple kulhydrater, der optages i tyndtarmen.

ANBEFALEDE ARTIKLER

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

Er det en fordel at spise sukker, når du skal træne? Umiddelbart vil du måske tænke, at hurtig energi fra sukker er en god ting, når man skal træne. Men hvad sker der, når luften går af ballonen, o...

Læs mere
Blodsukker og glykæmisk indeks

Blodsukker og glykæmisk indeks

Forskning tyder på, at en kost med lavt GI kan være med til at sænke langtidsblodsukker for personer med diabetes.

Læs mere
Bæredygtig chokoladeproduktion

Bæredygtig chokolade

Som fødevarevirksomhed vil vi gerne være med til at tage ansvar for, at den chokolade, vi sælger, bliver produceret på en bæredygtig måde. Det gør vi bl.a. via valg af de rette leverandører af chok...

Læs mere
ADI og sødemidler

ADI og sødemidler

EASIS bruger udelukkende de intensive sødemidler, som er godkendt af EU og Fødevarestyrelsen i Danmark.

Læs mere