Müsli: Hvordan undgår du sukkerfælden
Der er selvfølgelig dem med masser af chokolade i, som vi måske godt kan gennemskue er mindre sunde. Men lad dig ikke snyde! Der er også rigtig mange af dem, som syner og lyder sunde, men stadig indeholder meget sukker og fedt. Korn, nødder og friske frugter pryder flere af müslipakkerne på hylderne, og mange af dem praler også med ’kun’ at have ”et naturligt sukkerindhold”. Men også her kan være store forskelle.
Tilsat sukker og naturligt indhold af sukker
Når man snakker om tilsat sukker, er det det forarbejdede sukker, som vi kender bedst fra eksempelvis slik, kager, saft og sodavand.
Det anbefales, at tilsat sukker maksimalt udgør 10% af den totale daglige kost (NNR 2012). Denne anbefaling skyldes blandt andet, at et højt sukkerindtag mindsker pladsen til indtag af vigtige næringsstoffer som for eksempel vitaminer og mineraler, og vi kan derfor risikere at komme i underskud. Udtrykket ”tomme kalorier” anvendes ofte om disse fødevarer med et højt indhold af tilsat sukker. Det skyldes, at sukker udelukkende består af energi/kalorier – 4 kcal pr. gram – og ingen gavnlige stoffer for kroppen.
I modsætningen til tilsat sukker har vi den naturligt forekommende sukker, hvor sukker er en naturlig del af en given ingrediens. Det kan fx være honning, frugt og mælk.Den største og vigtigste forskel er, at ’naturligt sukker’ ofte også indeholder vitaminer, mineraler og andre sunde komponenter, som vi har brug for i den daglige kost.
Müsli-sukkerfælden
Mange müslier indeholder naturligt sukker i form af honning. Selvom honning er et naturligt sukker, indeholder det minimale mængder af vitaminer og mineraler, og i det store regnskab minder det meget om den almindelige, forarbejdede, sukker. Så om en müsli er honning eller sukkerristet kan i og for sig gå ud på et.
Derudover er der ofte tilsat tørret frugt som for eksempel rosiner, dadler, abrikoser, osv. Tørret frugt indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler som den friske frugt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på det høje indhold af kalorier og frugtsukker, der er pr. 100 gram. Dette skyldes, at frugten er blevet meget koncentreret, da vandet er taget ud og alt frugtsukkeret ophobes i ’tørstoffet’. Ofte indeholder den tørrede frugt over 6 gange så mange kalorier som den friske. På trods af det høje kalorieindhold er myslier med naturligt forekommende sukkerarter i form af tørret frugt klart at foretrække, da de bidrager med andre gode ting end blot kalorierne. Rosiner indeholder eksempelvis masser af fibre og jern.
Pas på sukkerindholdet
På trods af de fine billeder af frisk frugt og nødder uden på pakkerne og anprisninger som ’kun naturligt sukkerindhold’ og ’højt frugt indhold’, skal man være på vagt. Flere af müslierne ender alligevel med et højt indhold af sukker og fedt.
Sukker fra frugt har i princippet den samme virkning på kroppen som almindelig sukker; Det får dit blodsukker til at stige meget og hurtigt – og derefter styrt dykke. Store blodsukkersvingninger gør, at du oplever træthed, irritation og hurtigt bliver sulten igen.
Portionsstørrelsen er afgørende
Mange müslipakker har på forsiden vist kalorieindholdet pr. portion, hvilket også kan være brugbart i mange situationer, men også nogle gange vildledende for forbrugeren. Man skal i hvert fald være opmærksom på, hvilken portionsstørrelse, der angives i forhold til kalorieindholdet. Ofte er denne ’portion’ meget mindre end den man reelt hælder op. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at der er stor forskel på, om du spiser en almindelig portion ren mysli, eller blot anvender den som drys på eksempelvis yoghurt.
Et par gode tommelfingerregler
Ja, nemt skal det ikke være. Det er som sagt en jungle at finde rundt i supermarkedets store udvalg af forskellige müslier, og det ender ofte med, at vi smider en tilfældig i kurven, som ser nogenlunde sund og smagelig ud.
Det kan være svært at gennemskue en masse indviklede næringsdeklarationer. Gå derfor efter disse råd, næste gang du skal købe ind:
- Gå efter en müsli uden tilsat sukker
- Se overordnet på varedeklarationen: Produktet bør max indeholde 13g sukkerarter pr. 100 gram, højst 8g fedt og mindst 6g kostfibre.
- Brug de kalorieholdige müslier som drys, fremfor et måltid i sig selv
- Gå efter Nøglehulsmærket
- Gå efter EASIS; Hvis du ønsker det skal være uden tilsat sukker
Nøglehulsmærket sikrer, at morgenmadsproduktet højst indeholder 13g sukkerarter, 8g fedt pr. 100g og mindst 6g kostfibre pr. 100g. Alle EASIS’ produkter er altid uden tilsat sukker. Desuden er både müsli og cornflakes fra
EASIS Nøglehulsmærket, og begge produkter indeholder hele 85% fuldkorn.