Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Sukkerfælden 2

De fleste yoghurter har i dag en nedsat fedtprocent på max 0,5 % fedt. Og det er rigtig fint. Men 'problemet' med yoghurt, set i et sundhedsperspektiv, er ofte ikke fedtindholdet – men derimod sukkerindholdet. En portion på 200 g yoghurt med 0,5 % fedt indeholder i gennemsnit 16 g sukkerarter.
Sukkerfælden 2

Yoghurt og andre mælkeprodukter

Det er ikke nemt som forbruger at være ude at handle ind, hvis man ønsker at tage et sundere valg for sig selv og sin familie.

Der er konstant nye tendenser og trends inden for sundhed, og hvad vi hørte var sundt i går, er pludselig ikke sundt i dag. Det stigende fokus på kost og sundhed har også gjort udvalget af forskellige fødevarer og produkter langt større, og vi er derfor tvunget ud i at tage mange valg hver eneste dag. Om det er i det lokale supermarked, 7/11 eller kantinen på arbejdet. Du kan i dag få Cremefraiche med 38, 18 eller 9% fedt, produkter med reduceret sukker eller tilsat protein, diverse light udgaver, osv. osv.Sukkerf__lden_2.png

Det er dog vigtigt ikke blot at lade sig forføre af anprisninger som ’Light’ og ’Reduceret’- eller ’Lavt’- sukkerindhold. Dette kan være misvisende, da eksempelvis reduceret sukker ikke nødvendigvis betyder, at det er lavt, men blot mindre. Det lyder umiddelbart som meget, når produkter anprises med at indeholde fx 30 % mindre sukker end normalt. Men hvis produktet fra start indeholder 25 g sukker, vil det efter en reducering på 30 % indeholde 17,5 g, hvilket jo stadig er ret højt.

Især ved lightprodukter med et lavt fedt- eller sukkerindhold skal man være opmærksom. Sukker erstatter nemlig i nogle tilfælde fedt - og omvendt - for at bevare en bestemt konsistens. Nogle produkter er derfor ”Light” for et næringsstof som fx fedt, men ikke for et andet, fx sukker. Derfor kan det være en god ide at orientere sig i næringsdeklarationen, selvom man går efter lightprodukter.

De fleste yoghurter har i dag en nedsat fedtprocent på max 0,5 % fedt. Og det er rigtig fint. Men 'problemet' med yoghurt, set i et sundhedsperspektiv, er ofte ikke fedtindholdet – men derimod sukkerindholdet. En portion på 200 g yoghurt med 0,5 % fedt indeholder i gennemsnit 16 g sukkerarter. Hertil spiser de fleste en form for mysli eller anden topping, og før man får set sig om, har man indtaget over halvdelen af det maksimalt anbefalede sukkerindtag pr. dag (50g) – allerede fra morgenstunden.

Tilsvarende indeholder mange andre produkter, som fx drikkeyoghurter og kakao, også en del sukker. Forskellige kakaovarianter indeholder cirka 10 g sukker pr. 100 g – uanset om du vælger den almindelige, skummetmælksvarianten eller den med max 0,3 % fedt. Drikker du et stort glas kakaomælk, har du derfor drukket cirka 30 gram sukker, og i kombination med den før nævnte morgenmad, vil dit dagligt anbefalede sukkerindtag være oversteget.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at max 10 % af det samlede energiindtag bør komme fra sukker. De 10 % svarer til cirka 50 gram for en voksen normalvægtig kvinde. Til sammenligning er der cirka 15 gram sukker på en spiseske med top. Ifølge ernæringseksperter kommer vi lynhurtigt derop – uden at kosten af den grund kan kaldes usund. Der er faktisk ikke plads til særlig meget sukker fra fx slik og sodavand i kosten. Folk tænker ikke over, at den såkaldte skjulte sukker fra basisfødevarer som fx morgenmadsprodukter og yoghurt også tæller med i sukkerregnskabet.

Så det er altid en god idé at orientere sig om indholdet i en vare - også selvom den anprises som 'light' eller 'sukkerreduceret'.

yoghurt_med_crunch_morgenmad.jpg

ANBEFALEDE ARTIKLER

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

Er det en fordel at spise sukker, når du skal træne? Umiddelbart vil du måske tænke, at hurtig energi fra sukker er en god ting, når man skal træne. Men hvad sker der, når luften går af ballonen, o...

Læs mere
Blodsukker og glykæmisk indeks

Blodsukker og glykæmisk indeks

Forskning tyder på, at en kost med lavt GI kan være med til at sænke langtidsblodsukker for personer med diabetes.

Læs mere
Bæredygtig chokoladeproduktion

Bæredygtig chokolade

Som fødevarevirksomhed vil vi gerne være med til at tage ansvar for, at den chokolade, vi sælger, bliver produceret på en bæredygtig måde. Det gør vi bl.a. via valg af de rette leverandører af chok...

Læs mere
ADI og sødemidler

ADI og sødemidler

EASIS bruger udelukkende de intensive sødemidler, som er godkendt af EU og Fødevarestyrelsen i Danmark.

Læs mere