Op med pulsen

Få en bedre kondition
Når vi taler om konditionstræning, handler det ofte om at få pulsen op, men hvor højt skal den egentlig være for, at du får en effekt? Skal du give den fuld gas og ramme din makspuls, eller kan en moderat indsats også gøre en forskel? Her får du svarene:
Pulszoner og konditionstræning
For at forbedre konditionen behøver du ikke nødvendigvis træne med maksimal intensitet. Faktisk kan træning i forskellige pulszoner have forskellige fordele for kroppen:
- Zone 1-2 (50-70 procent af makspuls): Her arbejder du i et lavt til moderat tempo. Du er ikke spor presset og kan derfor holde det samme pace i lang tid. Du kan nemt føre en samtale under træningen uden at blive for forpustet. Dette er ideelt til lange gåture, let løb eller cykling, og det opbygger din grundkondition og forbedrer din evne til at forbrænde fedt som energikilde.
- Zone 3 (70-85 procent af makspuls): Dette er en god zone for at forbedre din udholdenhed. Træningen føles udfordrende, men stadig håndterbar. Det er her, du for alvor arbejder på at styrke konditionen, dit hjerte og øge din kondition. Det vil være svært at føre en samtale under træningen, fordi du er forpustet.
- Zone 4-5 (85-100 procent af makspuls): Træning i disse zoner er meget intensivt og kan kun holdes i kortere tid, som under intervaltræning. Den samlede træning bør ikke tage mere end 15 minutter. Denne zone booster din kondition hurtigt, men er meget hård og kræver længere restitution bagefter.
Hvis dit mål er fedtforbrænding, er det fint at ligge i zone 1-3.
Hvis dit mål er konditionsforbedring, er det godt for det meste at ligge i zone 3 med enkelte intervaltræninger, hvor du ligger i zone 4-5.
Husk, at pulstræning også skal være sjovt – så vælg aktiviteter, du nyder, og lad pulsen udføre arbejdet for dig.
Skrevet af: Sarah Louise, Personlig træner