Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Hvad er et E-nummer?

Du finder tilsætningsstoffer i næsten alle forarbejdede fødevarer. Tilsætningsstoffer bruges for at kunne fremstille velsmagende og sikre fødevarer industrielt, hvilket kræver helt andre egenskaber af produktet end ved fremstilling i hjemmet.
Hvad er et E-nummer?

E-numre er en betegnelse for godkendte tilsætningsstoffer til fødevarer.

Du finder tilsætningsstoffer i næsten alle forarbejdede fødevarer. Tilsætningsstoffer bruges for at kunne fremstille velsmagende og sikre fødevarer industrielt, hvilket kræver helt andre egenskaber af produktet end ved fremstilling i hjemmet.

Mange tilsætningsstoffer er ganske almindelige husholdningsingredienser som fx husblas, hjortetakssalt og citronsyre eller rene naturprodukter som johannesbrødkernemel.

e = testet og godkendt

Før et tilsætningsstof kan anvendes i fødevareproduktion, skal det godkendes i EU. Dette sker ud fra omfattende tests af stoffets uskadelighed og med accept fra alle landenes fødevaremyndigheder.

Den mindste tvivl om sikkerheden medfører, at ingrediensen ikke bliver godkendt.

Når et tilsætningsstof er godkendt, fastlægges et sikkert dagligt indtag (ADI) som indeholder en meget høj sikkerhedsmargin i forhold til de testede niveauer. Et andet tiltag er den såkaldte Positivliste. Den sikrer at selv de få personer, som har et meget stort forbrug af enkelte fødevarer ikke kan risikere skadevirkninger fra tilsætningsstofferne.

Når et tilsætningsstof har et e-nummer, er det altså fordi, det er grundigt testet og godkendt til brug i fødevarer.

ANBEFALEDE ARTIKLER

Vigtige fibre for fordøjelsen

Vigtige fibre for fordøjelsen

Fibre spiller en vigtig rolle i fordøjelsen og har flere sundhedsmæssige fordele, såsom vægtkontrol, længere mæthedsfornemmelse og en reduceret risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og vi...

Læs mere
Myte eller mirakel

Myte eller mirakel

Superfood refererer ofte til fødevarer, der siges at være ekstraordinært næringsrige og have sundhedsfremmende egenskaber. Eksempler inkluderer chiafrø, quinoa, acai-bær, spirulina og gojibær.

Læs mere
Langsomme og hurtige kulhydrater

Langsomme og hurtige kulhydrater

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Læs mere
Sunde valg af fedtstoffer

Sunde valg af fedtstoffer

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at op...

Læs mere