Hvad er et E-nummer
E-numre er en betegnelse for godkendte tilsætningsstoffer til fødevarer.
Du finder tilsætningsstoffer i næsten alle forarbejdede fødevarer. Tilsætningsstoffer bruges for at kunne fremstille velsmagende og sikre fødevarer industrielt, hvilket kræver helt andre egenskaber af produktet end ved fremstilling i hjemmet.
Mange tilsætningsstoffer er ganske almindelige husholdningsingredienser som fx husblas, hjortetakssalt og citronsyre eller rene naturprodukter som johannesbrødkernemel.
e = testet og godkendt
Før et tilsætningsstof kan anvendes i fødevareproduktion, skal det godkendes i EU. Dette sker ud fra omfattende tests af stoffets uskadelighed og med accept fra alle landenes fødevaremyndigheder.
Den mindste tvivl om sikkerheden medfører, at ingrediensen ikke bliver godkendt.
Når et tilsætningsstof er godkendt, fastlægges et sikkert dagligt indtag (ADI) som indeholder en meget høj sikkerhedsmargin i forhold til de testede niveauer. Et andet tiltag er den såkaldte Positivliste. Den sikrer at selv de få personer, som har et meget stort forbrug af enkelte fødevarer ikke kan risikere skadevirkninger fra tilsætningsstofferne.
Når et tilsætningsstof har et e-nummer, er det altså fordi, det er grundigt testet og godkendt til brug i fødevarer.