Langsomme og hurtige kulhydrater
Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Energi til kroppen
Holdningerne til kulhydrater er mange. Fakta er, at kroppen har brug for kulhydrat, blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Til gengæld er der forskel på kulhydrater. De kan inddeles i to grupper; de hurtigt optagelige kulhydrater og de langsomt optagelige kulhydrater – også kaldet de simple og komplekse kulhydrater.
De bedste kulhydrater til hverdagen er de langsomt optagelige kulhydrater, også kaldet komplekse kulhydrater. Det vil sige, de optages langsomt i blodet og sikrer dermed en langvarig og stabil energiforsyning samt stabilt blodsukker. Gode kilder til langsomt optagelige kulhydrater med et højt fiberindhold er grove grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter, som samtidig er rige på vitaminer og mineraler.
De hurtigt optagelige kulhydrater, også kaldet simple kulhydrater, optages hurtigt i blodet og mætter ofte ikke så meget eller i så lang tid ad gangen. De kommer typisk fra hvidt brød, hvide ris, hvid pasta, frugt og selvfølgelig slik og kager.
Hvis kroppen frit kan vælge, foretrækker den de hurtigt optagelige kulhydrater, som er lettest at optage. De giver energi her og nu, men det er en energi, som hurtigt forbrændes, og man bliver sulten igen. Vælger man derimod de langsomt optagelige kulhydrater, optages energien langsommere i blodet og giver en mere stabil blodsukkerstigning samt energi og større mæthedsfornemmelse.
Fakta |
Fødevarer med langsomt optagelige kulhydrater:
Fødevarer med hurtigt optagelige kulhydrater:
|
Skrevet af: Jane Agergaard, Klinisk diætist