Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Langsomme og hurtige kulhydrater

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Langsomme og hurtige kulhydrater

Energi til kroppen

Holdningerne til kulhydrater er mange. Fakta er, at kroppen har brug for kulhydrat, blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Til gengæld er der forskel på kulhydrater. De kan inddeles i to grupper; de hurtigt optagelige kulhydrater og de langsomt optagelige kulhydrater – også kaldet de simple og komplekse kulhydrater.

De bedste kulhydrater til hverdagen er de langsomt optagelige kulhydrater, også kaldet komplekse kulhydrater. Det vil sige, de optages langsomt i blodet og sikrer dermed en langvarig og stabil energiforsyning samt stabilt blodsukker. Gode kilder til langsomt optagelige kulhydrater med et højt fiberindhold er grove grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter, som samtidig er rige på vitaminer og mineraler.

De hurtigt optagelige kulhydrater, også kaldet simple kulhydrater, optages hurtigt i blodet og mætter ofte ikke så meget eller i så lang tid ad gangen. De kommer typisk fra hvidt brød, hvide ris, hvid pasta, frugt og selvfølgelig slik og kager.

Hvis kroppen frit kan vælge, foretrækker den de hurtigt optagelige kulhydrater, som er lettest at optage. De giver energi her og nu, men det er en energi, som hurtigt forbrændes, og man bliver sulten igen. Vælger man derimod de langsomt optagelige kulhydrater, optages energien langsommere i blodet og giver en mere stabil blodsukkerstigning samt energi og større mæthedsfornemmelse.

Fakta

Fødevarer med langsomt optagelige kulhydrater:

  • Fuldkornsbrød, f.eks. rugbrød og grovboller
  • Havregryn og groft mel
  • Speltkerner og bulgur
  • Grove grøntsager som f.eks. kål, broccoli og grønne bønner

Fødevarer med hurtigt optagelige kulhydrater:

  • Kager og slik
  • Sodavand med sukker
  • Hvidt brød, pasta og ris

 

Skrevet af: Jane Agergaard, Klinisk diætist

ANBEFALEDE ARTIKLER

Langsomme og hurtige kulhydrater

Langsomme og hurtige kulhydrater

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Læs mere
Sunde valg af fedtstoffer

Sunde valg af fedtstoffer

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at op...

Læs mere
Fedt på kroppen påvirker sundheden forskelligt

Fedt på kroppen påvirker sundheden forskelligt

I vores krop findes to typer fedt, som har forskellige effekter på helbredet. Subkutant fedt er det fedt, der ligger lige under huden. Det er typisk forbundet med en ”pæreformet” krop, hvor fedtet ...

Læs mere
De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

Er det en fordel at spise sukker, når du skal træne? Umiddelbart vil du måske tænke, at hurtig energi fra sukker er en god ting, når man skal træne. Men hvad sker der, når luften går af ballonen, o...

Læs mere