Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Langsomme og hurtige kulhydrater – Forstå forskellen og optimer din kost

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Langsomme og hurtige kulhydrater – Forstå forskellen og optimer din kost

Energi til kroppen

Holdningerne til kulhydrater er mange. Fakta er, at kroppen har brug for kulhydrat, blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Til gengæld er der forskel på kulhydrater. De kan inddeles i to grupper; de hurtigt optagelige kulhydrater og de langsomt optagelige kulhydrater – også kaldet de simple og komplekse kulhydrater.

De bedste kulhydrater til hverdagen er de langsomt optagelige kulhydrater, også kaldet komplekse kulhydrater. Det vil sige, de optages langsomt i blodet og sikrer dermed en langvarig og stabil energiforsyning samt stabilt blodsukker. Gode kilder til langsomt optagelige kulhydrater med et højt fiberindhold er grove grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter, som samtidig er rige på vitaminer og mineraler.

De hurtigt optagelige kulhydrater, også kaldet simple kulhydrater, optages hurtigt i blodet og mætter ofte ikke så meget eller i så lang tid ad gangen. De kommer typisk fra hvidt brød, hvide ris, hvid pasta, frugt og selvfølgelig slik og kager.

Hvis kroppen frit kan vælge, foretrækker den de hurtigt optagelige kulhydrater, som er lettest at optage. De giver energi her og nu, men det er en energi, som hurtigt forbrændes, og man bliver sulten igen. Vælger man derimod de langsomt optagelige kulhydrater, optages energien langsommere i blodet og giver en mere stabil blodsukkerstigning samt energi og større mæthedsfornemmelse.

Fakta

Fødevarer med langsomt optagelige kulhydrater:

  • Fuldkornsbrød, f.eks. rugbrød og grovboller
  • Havregryn og groft mel
  • Speltkerner og bulgur
  • Grove grøntsager som f.eks. kål, broccoli og grønne bønner

Fødevarer med hurtigt optagelige kulhydrater:

  • Kager og slik
  • Sodavand med sukker
  • Hvidt brød, pasta og ris

 

Skrevet af: Jane Agergaard, Klinisk diætist

ANBEFALEDE ARTIKLER

Vigtige fibre for fordøjelsen

Vigtige fibre for fordøjelsen

Fibre spiller en vigtig rolle i fordøjelsen og har flere sundhedsmæssige fordele, såsom vægtkontrol, længere mæthedsfornemmelse og en reduceret risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og vi...

Læs mere
Myte eller mirakel

Myte eller mirakel

Superfood refererer ofte til fødevarer, der siges at være ekstraordinært næringsrige og have sundhedsfremmende egenskaber. Eksempler inkluderer chiafrø, quinoa, acai-bær, spirulina og gojibær.

Læs mere
Langsomme og hurtige kulhydrater – Forstå forskellen og optimer din kost

Langsomme og hurtige kulhydrater – Forstå forskellen og optimer din kost

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Læs mere
Sunde valg af fedtstoffer – Lær mere om de bedste fedtkilder

Sunde valg af fedtstoffer – Lær mere om de bedste fedtkilder

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at op...

Læs mere