Sunde valg af fedtstoffer

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at optage den næring, vi indtager. Vi bruger ligeledes fedt til energi, opbygning af celler og hormoner samt energilager i kroppen. Der er forskel på typerne af fedtstoffer, der kan deles op i mættede og umættede fedtstoffer.
Mættede fedtstoffer
Kommer primært fra de animalske fødevarer, og kan have en negativ indvirkning på vores sundhed, da det kan sætte sig fast og for eksempel øget kolesterol i blodet og i værste fald give blodpropper.
Fødevarer med mættet fedt kan blandt andet være; smør, kød, pålæg, bacon, surmælksprodukter, mejeriprodukter som ost og alle typer kokos for eksempel kokosmælk, -olie, -fedt, -tern.
Umættede fedtstoffer
Findes primært i de vegetabilske fødevarer og har en positiv indvirkning på vores sundhed, da det generelt anses for ”den sundere type fedt”. Umættede fedtsyrer kan bidrage til at sænke kolesterolniveauet i blodet og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Fødevarer med umættede fedtstoffer findes blandet andet i olier som for eksempel
olivenolie, rapsolie, avocado, nødder, fisk og hørfrø.
Der er sundhedsgavnlige gevinster ved at vælge de umættede fedtstoffer frem for de umættede. Her er et par eksempler på tilvalg af de umættede fedtstoffer:
● Vælg pesto eller peanutbutter i stedet for smør.
● Vælg fisk for eksempel sild frem for pålæg som rullepølse eller salami.
● Prøv at vælge de vegetabilske produkter og spar på det mættede fedt.
Skrevet af: Jane Agergaard, Klinisk diætist