Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at optage den næring, vi indtager. Vi bruger ligeledes fedt til energi, opbygning af celler og hormoner samt energilager i kroppen. Der er forskel på typerne af fedtstoffer, der kan deles op i mættede og umættede fedtstoffer.

Mættede fedtstoffer

Kommer primært fra de animalske fødevarer, og kan have en negativ indvirkning på vores sundhed, da det kan sætte sig fast og for eksempel øget kolesterol i blodet og i værste fald give blodpropper.

Fødevarer med mættet fedt kan blandt andet være; smør, kød, pålæg, bacon, surmælksprodukter, mejeriprodukter som ost og alle typer kokos for eksempel kokosmælk, -olie, -fedt, -tern.

Umættede fedtstoffer

Findes primært i de vegetabilske fødevarer og har en positiv indvirkning på vores sundhed, da det generelt anses for ”den sundere type fedt”. Umættede fedtsyrer kan bidrage til at sænke kolesterolniveauet i blodet og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Fødevarer med umættede fedtstoffer findes blandet andet i olier som for eksempel
olivenolie, rapsolie, avocado, nødder, fisk og hørfrø.

Der er sundhedsgavnlige gevinster ved at vælge de umættede fedtstoffer frem for de umættede. Her er et par eksempler på tilvalg af de umættede fedtstoffer:
● Vælg pesto eller peanutbutter i stedet for smør.
● Vælg fisk for eksempel sild frem for pålæg som rullepølse eller salami.
● Prøv at vælge de vegetabilske produkter og spar på det mættede fedt.

Skrevet af: Jane Agergaard, Klinisk diætist

ANBEFALEDE ARTIKLER

Vigtige fibre for fordøjelsen

Vigtige fibre for fordøjelsen

Fibre spiller en vigtig rolle i fordøjelsen og har flere sundhedsmæssige fordele, såsom vægtkontrol, længere mæthedsfornemmelse og en reduceret risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og vi...

Læs mere
Myte eller mirakel

Myte eller mirakel

Superfood refererer ofte til fødevarer, der siges at være ekstraordinært næringsrige og have sundhedsfremmende egenskaber. Eksempler inkluderer chiafrø, quinoa, acai-bær, spirulina og gojibær.

Læs mere
Langsomme og hurtige kulhydrater

Langsomme og hurtige kulhydrater

Kroppen har brug for kulhydrater blandt andet fordi hjernen stort set kun kan forbrænde kulhydrat. Lær mere om langsomme og hurtige kulhydrater her.

Læs mere
Sunde valg af fedtstoffer

Sunde valg af fedtstoffer

Vi mennesker skal dagligt indtage 25-45 procent fedt. Fedtstofferne bruger vi blandt andet til optag af næringsstoffer og transport rundt i kroppen. Det er altså vigtigt at få fedtstoffer for at op...

Læs mere