Spring til indhold

Indkøbskurv (0)

Din indkøbskurv er tom

Vi håber du finder noget du kan lide

Se alle produkter

Sådan undgår du kl. 15 fælden

Du kender det garanteret godt. Det er et par timer siden, du spiste frokost, og den gode kop kaffe du altid drikker efterfølgende, er også væk. Du kigger lidt rundt efter et eller andet at spise. Det er ikke lige gulerødderne, der lokker. Lysten er mere ovre i den søde afdeling. Der står slik ved kaffemaskinen, og der er også torsdags-kage. Fristelserne er overalt...
Sådan undgår du kl. 15 fælden

Du kender det garanteret godt. Det er et par timer siden, du spiste frokost, og den gode kop kaffe du altid drikker efterfølgende, er også væk.

Du kigger lidt rundt efter et eller andet at spise. Det er ikke lige gulerødderne, der lokker. Lysten er mere ovre i den søde afdeling. Der står slik ved kaffemaskinen, og der er også torsdags-kage. Fristelserne er overalt, og det kan være rigtig svært ikke at gå i fælden, når eftermiddagstrætheden indfinder sig.

Post-lunch-dip

Fænomenet med at blive træt efter frokost har et navn: Post-lunch-dip. Kroppen frigiver proteinet interleukin-1 efter et stort måltid, og dette molekyle gør os trætte*. Hvorfor dette sker, er der ikke rigtig nogle forskere der har fundet svar på endnu. Der findes mange hypoteser, men ingen er videnskabeligt bekræftet. Forskere har dog fundet frem til, at kroppens døgnrytme kan spille os et pus. Ca. 7 timer efter vi vågner, har kroppen brug for søvn igen. Dette er ofte lige omkring frokost. Spiser du tilmed et stort måltid, bliver trætheden næsten svær at overkomme.

Vi ved, at jo mere du har spist, jo mere træt bliver du. Derudover har indholdet af fedt og sukker i måltidet også betydning. Mange forskere nævner, at den bedste løsning er kaffe. Du kan dog også kigge på hvordan din morgenmad, formiddag og frokost så ud.

Spiser du ikke morgenmad, er der en hvis sandsynlighed for, at du spiser en rigtig stor frokost. Er du ikke typen der er så vild med morgenmad, så få lidt i maven i løbet af formiddagen, eks. en bar der indeholder godt med fibre og protein. Dermed er du ikke sulten som en løve til frokost, og kan nemmere træffe de fornuftige valg.undgaa_faelde.jpg

Start dagen godt

For at vende tilbage til morgenmaden, så kan du med fordel spise en god kombination af langsomme kulhydrater (havregryn, müsli uden tilsat sukker, rugbrød osv.)

En fornuftig start på dagen, hvis du spiser morgenmad, kunne lyde: Yoghurt/skyr med müsli uden tilsat sukker. Yoghurten bidrager med protein og EASIS Müsli indeholder godt med fibre og protein, der er med til at mætte lidt længere tid, end hvis du blot spiser en skål cornflakes med mælk på.

Tip:

Er du i perioder lidt træt af müsli på din yoghurt/skyr, så smager det virkelig godt at snitte en EASIS bar i helt små stykker og bruge som drys.

Med en god start på dagen, er du ét skridt tættere på at undgå kl.15-fælden.

Frokost

Din frokost kan med fordel indeholde mættende fibre, der giver fylde, uden at bidrage med alt for mange kalorier.

For de fleste kvinder, der gerne vil holde vægten eller gå lidt ned i vægt, vil en frokost på mellem 4-500 kcal være en passende mængde.

En frokost på den størrelse kunne se sådan ud:

Bowl med kylling, quinoa og avocado, 450 kcal (39 g kulhydrat, 10,5 g fibre, 38 g protein, 13 g fedt)

100 g kogt quinoa
50 g avocado
100 g tomat
100 g agurk
150 g spidskål
120 g kyllingebryst
2 spsk. limesaft

Kog quinoa som anvist på pakken. Steg kyllingen som en hel filet i ovnen v. 180 grader i ca. 15-20 min., afhængig af tykkelsen på fileten. Du kan også stege den på en slip-let pande.

Skyl og snit alle grøntsagerne. Fordel grøntsagerne, kylling, avocado og quinoa i en skål og pres limesaft udover.

Alternativer til eftermiddags-snack

Det skal nævnes, at der ikke er noget galt i at spise slik og kage. Det kan blive et problem, hvis det sker i store mængder, og hvis det optager for meget plads til reel mad.

Når det så er sagt, så er der også alternativer, der kan træde i stedet for slik, men stadig give den søde smag, dog uden alle kalorierne.

Gode alternativer til kl. 15-fælden skal gerne være mindst ligeså tillokkende som torsdags-kagen, og så skal de indeholde godt med fibre og proteiner. Fibre finder du generelt i fuldkornsprodukter, grove grøntsager - og så indeholder EASIS produkterne også en hel del fibre.

Gode kl.15-måltider der tilfredsstiller den søde tand, indeholder godt med fibre og protein uden at sprænge kaloriebudgettet:

  • Trøffelstang: 2 stk. indeholder 238 kcal
  • Er du mere til det salte er de lidt mere mættende chips et rigtig godt alternativ, fx EASIS Simply Pea Snacks. En pose chips indeholder 210 kcal. Skal det være ekstra hyggeligt kan du røre EASIS Dip mix Holiday sammen med skyr.
  • Proteinrig koldskål med knas:

150 g 0,5% A38
150 g kærnemælk Skyr med vanilje (uden tilsat sukker)
3 spsk. citronsaft
20 g EASIS Classic Crunch

Bland alle ingredienserne sammen og smag til med citronsaft. Drys crunch på lige inden servering. I alt: 232 kcal

Til sammenligning indeholder et stykke kage (alt efter typen) ofte 350-450 kcal.

Det tager tid at ændre vaner

Når det handler om at ændre vaner, skal du ofte kigge lidt nærmere på forebyggelse og på hvordan du kan forhindre dig selv i at træffe nogle knapt så sunde valg. Fokuser på at spise så groft og proteinrigt som muligt. Forbered dine mellemmåltider til resten af dagen om morgenen, så du ikke står kl. 15 på jobbet og er fristet.

ANBEFALEDE ARTIKLER

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

Er det en fordel at spise sukker, når du skal træne? Umiddelbart vil du måske tænke, at hurtig energi fra sukker er en god ting, når man skal træne. Men hvad sker der, når luften går af ballonen, o...

Læs mere
Blodsukker og glykæmisk indeks

Blodsukker og glykæmisk indeks

Forskning tyder på, at en kost med lavt GI kan være med til at sænke langtidsblodsukker for personer med diabetes.

Læs mere
Bæredygtig chokoladeproduktion

Bæredygtig chokolade

Som fødevarevirksomhed vil vi gerne være med til at tage ansvar for, at den chokolade, vi sælger, bliver produceret på en bæredygtig måde. Det gør vi bl.a. via valg af de rette leverandører af chok...

Læs mere
ADI og sødemidler

ADI og sødemidler

EASIS bruger udelukkende de intensive sødemidler, som er godkendt af EU og Fødevarestyrelsen i Danmark.

Læs mere