Småkage uden sukker – lækre alternativer til børn og voksne
Smagfuld opskrift på småkage uden sukker. Se vores bud på småkage opskrift på klassiske småkage og bag dem til din middagskaffe eller festlig lejlighed.

Småkage er en af de mest klassiske og populære kager, som man både kan bage i hverdagen eller til fødselsdage og højtider. I løbet af 1800-tallet blev småkage i Danmark primært bagt i juletiden, og det er stadig en tradition i mange danske hjem. Nu til dags findes der et hav af variationer, smagskombinationer og småkageopskrifter, og de forbindes derfor ikke kun med højtider og traditioner.
Har du lyst til at bage småkage til dig selv eller dine nærmeste, men vil gerne have et sundere alternativ? Så kan du her finde en opskrift og bage småkage uden sukker, så du kan nyde de sprøde kager uden raffineret sukker. Småkage er ofte et tilbehør til kaffe- eller tebordet, men serveres ofte til familiefester eller fødselsdage. Du kan hurtigt bage småkage enten til dig selv eller gæsterne, og de vil helt sikkert blive et hit både hos børn og voksne.
Hvorfor vælge småkage uden sukker?
Der kan være mange grunde til at vælge småkage uden sukker. At bage småkage uden sukker er et godt alternativ for dig, som enten ønsker at skære ned på indtaget af raffineret sukker eller til dig, som gerne vil prøve noget nyt.
Bagningen af småkage kan også gøres til en hyggelig stund i køkkenet sammen med børnene eller vennerne, da man ikke skal bruge timevis på forberedelsen og bagning, og det kan det næsten ikke gå galt, fordi småkage opskrifter er nemme at gå til. Du kan bruge sukkererstatninger som EASIS Perfect Fit, xxx eller naturlige sødemidler som bananer, dadler og bær, uden at du går på kompromis med konsistensen og smagen. Småkage uden sukker kan tilpasses til alle anledninger, og de kan både laves helt klassiske eller mere festlige ved at pynte dem med forskellige ingredienser – der findes ingen begrænsninger.
Så det handler bare om at få handlet ind og komme ud i køkkenet og kaste sig ud i at bage nogle sprøde og lækre småkage uden sukker. Hvis du ikke kan nøjes med en småkage opskrift, så kan du finde en masse opskrifter på kager uden sukker, som du kan bruge til inspiration eller næste gang du skal bage kage.
Klassiske småkage uden sukker
Ingredienser:
- 100 g blødt smør eller kokosolie
- 2 spsk. honning
- 2 modne dadler (moste)
- 150 g hvedemel
- 50 g havregryn (kan blendes til mel)
- 1 tsk. Bagepulver
- 1 tsk. vaniljepulver
- 50 g hakket mørk chokolade (85 %)
- Evt. hakkede nødder eller tørrede bær
Fremgangsmåde:
- Rør smør, honning og moste dadler sammen til en blød masse.
- Tilsæt mel, havregryn, bagepulver og vaniljepulver.
- Vend hakket chokolade og evt. nødder og tørrede bær i dejen.
- Tril små kugler, læg dem på en bageplade med bagepapir, og tryk dem flade.
- Bag småkagerne ved 180°C i ca. 10-12 minutter, til de er let gyldne.
- Lad dem køle af, de bliver sprøde, når de er helt afkølede.
Småkage uden sukker med EASIS
Ingredienser:
- 100 g blødt smør eller kokosolie
- 2 spsk. EASIS Fibersirup
- 2 spsk. EASIS Perfect Fit
- 150 g hvedemel
- 50 g havregryn (kan blendes til mel for en finere struktur)
- 1 tsk. EASIS Vaniljepulver
- 1 tsk. bagepulver
- 50 g hakket EASIS mørk chokolade
Fremgangsmåde:
- Rør smør, EASIS Fibersirup og EASIS Perfect Fit sammen til en blød masse.
- Tilsæt mel, havregryn, bagepulver og vaniljepulver.
- Vend den hakkede EASIS chokolade i dejen.
- Form små kugler, læg dem på en bageplade med bagepapir, og tryk dem let flade.
- Bag småkagerne ved 180°C i ca. 10-12 minutter.
- Lad småkagerne køle helt af, så de bliver sprøde.
Småkage uden sukker og mel – småkage med naturlige ingredienser
Hvis du gerne vil bage mere naturlige småkageruden mel, så kan opskriften nemt tilpasses til dine ønsker og behov. Du kan erstatte mel med mandelmel for en blød småkage, kokosmel for en tættere konsistens eller havregryn for mere fylde og grovere småkage. Småkagerne kan få den konsistens og smag du helt præcist ønsker. Du kan eksperimentere og prøve dig frem, og så kan du endda ende med at lave en helt unik småkage opskrift.
Tips til at pifte dine småkage op
Vil du gerne bage en sjove og anderledes, som samtidig smagfulde småkage uden sukker? Du kan nemt give småkagerne dit eget præg. Tilføj tørrede bær for en dejlig frugtig og endnu sødere smag eller hakkede mandler for sprødere og crunchy konsistens.
Du kan også tilføje fintrevet citron- eller appelsinskal, for at give småkagerne et lille twist og friskhed. Hvis du er vild med chokolade, så kan du også tilsætte kakaopulver i dejen, for man kan næsten ikke få for meget af den gode kakaosmag.